2024-05-06 05:25

זכאות לקנאביס רפואי: איך יודעים שזכאים – ואיך מוציאים רישיון?

קנאביס הוא צמח המוגדר כסם מסוכן ואסור לשימוש, אולם מדובר בצמח שהשפעתו יכולה לסייע בהקלה על מצבים של כאבים כרוניים או בהתמודדות עם מצבים נפשיים, כמו פוסט טראומה מורכבת. לא מעט אנשים בישראל ובעולם נעזרים כיום בשימוש בקנאביס רפואי להקלה על מצבים רפואיים שונים, אך כיצד יודעים שזכאים לרישיון לשימוש בו וכיצד ניתן להנפיק רישיון כזה? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

אודות הקנאביס הרפואי

צמח הקנאביס הוא צמח ממשפחת הקנאביים שמשחר ההיסטוריה שימש למגוון מטרות רפואיות. בעידן הנוכחי, נהוג לבודד מהצמח חומרים טבעיים אותם ניתן ליטול במסגרת טיפולים רפואיים שונים. ניתן לצרוך קנאביס רפואי במגוון שיטות, כמו אכילת מאכלים הכוללים שמן קנאביס, עישון של הצמח או על ידי אידוי שלו (ואז תצטרכו מכשיר אידוי קנאביס). צריכה של קנאביס לצורכי פנאי אסורה בחוק, אולם במדינות רבות ברחבי העולם, וגם בישראל, קיים הסדר בחוק המתיר את השימוש בצמח לצרכים רפואיים.

מי רשאי להשתמש בקנאביס רפואי?

קיימים מספר קריטריונים לקבלת רישיון לקנאביס רפואי, אותם קבע מראש משרד הבריאות. רק אנשים העומדים בקריטריונים אלה יכולים לקבל רישיון לקנאביס רפואי. בין היתר, השימוש בקנאביס רפואי מותנה במיצוי כל הטיפולים הקונבנציונליים שמקובלים במצב הרפואי בגינו מבקש האדם לקבל רישיון, כאשר בעיות רפואיות אלה חייבות להיכלל ברשימת ההתוויות המוכרות של משרד הבריאות.

מצבים רפואיים בהם מותרת הנפקת רישיון לשימוש בקנאביס

קיימות מספר בעיות רפואיות הנכללות ברשימת ההתוויות המוכרות של משרד הבריאות, כפי שהן מופיעות בנוהל 106. נוהל זה מתעדכן מדי פעם, ולכן תוכלו לעיין בו במטרה לקבל את המידע המעודכן ביותר. ככלל, הקנאביס הרפואי יכול להינתן עבור חולים אונקולוגיים המקבלים טיפול נגד סרטן, מאחר שהחומרים הפעילים בצמח יכולים להביא להקלה משמעותית בתופעות הלוואי הקשות של הכימותרפיה, לעודד תיאבון ולמנוע בחילות והקאות. כמו כן, גם חולים הסובלים ממחלות מעיים כמו קרוהן או קוליטיס כיבית עשויים להיות זכאים לרישיון קנאביס רפואי, רק במקרים בהם תרופות קונבנציונליות לא הביאו לשיפור במצבם תוך שלושה חודשים.

 

 

נוסף לכל אלה, רישיון לקנאביס רפואי יכול להיות מונפק במסגרת טיפול עבור כאב כרוני. אנשים הסובלים מכאב נוירופטי (כאב עצבי) שמטופלים באופן קבוע במרפאת כאב ומיצו את כל אפשרויות הטיפול האחרות יכולים להגיש בקשה לזכאות לרישיון. טיפול בקנאביס רפואי עשוי לסייע גם לחולים במחלות נוירולוגיות כמו טרשת נפוצה ואפילפסיה, כך שגם חולים אלה יכולים להתייעץ עם הרופא שלהם בנוגע לזכאות לקנאביס רפואי. כמו כן, חולים פסיכיאטריים, כמו אנשים המאובחנים בפוסט טראומה מורכבת או בהפרעות אכילה, עשויים גם הם להיות זכאים לקבלת רישיון לקנאביס רפואי.

הנפקת רישיון לקנאביס רפואי – התהליך

אם אתם מתמודדים עם מצב רפואי, בין אם הוא גופני ובין אם הוא נפשי, שלדעתכם מצדיק זכאות לרישיון לקנאביס רפואי, דעו שתצטרכו לנקוט במספר הליכים. בראש ובראשונה עליכם לפנות לרופא המתמחה בתחום המצב הרפואי שבגינו אתם מעוניינים להגיש את הבקשה, כדי שהוא יוכל להגיש את הבקשה שלכם ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. כמו כן, תוכלו לפנות לאחד מהרופאים שהוסמכו והורשו על ידי היחידה לקנאביס רפואי להנפיק רישיונות לקנאביס רפואי (את רשימת הרופאים הללו תוכלו למצוא באתר משרד הבריאות).

כאשר הרופא המוסמך מאשר את הטיפול בקנאביס, הוא יוכל להנפיק את הרישיון במקום. חשוב לציין שההנפקה כרוכה בתשלום של 278 שקלים, ומדובר בתשלום שנתי התקף מיום הביקור אצל הרופא. עם זאת, התשלום ייגבה אחת לשנה, אם גם במהלך אותה שנה יחודש הרישיון כמה פעמים. את הקנאביס עצמו תוכלו לרכוש באמצעות המרשם בבתי המרקחת המורשים לכך בלבד.

סיכום

לסיכום, הקנאביס הרפואי מסייע למטופלים רבים בהתמודדות עם מחלות שונות. אם גם אתם מעוניינים להגיש בקשה לזכאות לקנאביס, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על כלכלה ועסקים!

על הרכבת קואליציה בישראל

נגישות