2024-05-09 05:44

דוחפת את ההייטק הישראלי קדימה – הכול על רשות החדשנות

ההייטק הישראלי ידוע בעולם כמוצלח ובולט במיוחד. לא מעט יוזמות חדשניות, התחילו בארץ והתפרסמו כמוצר מצליח ברחבי העולם. אך מצב זה, לא מגיע סתם כך. גורמים רבים עזרו ועוזרים לו להתרחש. אחד החשובים שבהם, היא רשות החדשנות. מה היא רשות זו? מה תפקידה? וכיצד היא מבצעת אותו בפועל?

הכירו את רשות החדשנות

רשות החדשנות נקראת למעשה בשם סוכנות החדשנות הישראלית. היא התחילה את דרכה בשם לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר, בשנת 1965. מטרתה הייתה ועודנה, לקדם חדשנות במשק הישראלי. בכדי לממש את מטרתה להיות המרכז לחדשנות ישראלית, הרשות מסייעת ליזמים מסוגים שונים, באמצעים מגוונים. היזמים עשויים להיות אנשים פרטיים או שזו לעתים יזמות מתוך עסקים קיימים. כמו כן, תחום היזמות לא חייב להיות מה שמכונה הייטק, למרות שהוא פעמים רבות אכן מגיע מעולם זה. ישנה גם חדשנות רבה בארץ, סביב טכנולוגיה פשוטה יחסית.

מטרות הסיוע

במבט על, הסיוע של הרשות לחדשנות נועד לקדם את המשק הישראלי. זאת, מאחר שחדשנות טכנולוגית היא מעין מנוע חשוב ויעיל, לקידום המשק באופנים שונים. כאשר ניגשים למימוש מעשי של רעיון חדשני, היזמים נתקלים פעמים רבות במגוון רחב של אתגרים וסיבוכים. מחד, הם זקוקים למשאבים ולידע מסוגים שונים, שלרוב לא עומדים לרשותם באופן מלא. מאידך, ישנו האתגר העסקי, של הפיכת רעיון טכני למוצר או לשירות שמצליח להיות רווחי. כך שהדרך מרעיון טוב למוצר בשל, עשויה להיות מורכבת ומאתגרת למדי ולרוב, היא אכן כזו. בפועל, היקף היוזמות שנכשלות גבוה מאוד. כמו כן, מדובר בסביבה תחרותית, שבה פועלות במקרים רבים יוזמות דומות שונות במקביל. ייתכן שהרעיון הגאוני שחשבתם עליו, מפותח כרגע במקום אחר בארץ או בעולם ואפילו בגרסה טובה יותר. כך שסיוע מקצועי, הוא דבר חשוב ושימושי מאוד ליזמים. הן בתחילת דרכם והן בהמשך.

 

 

אופנים רבים להשגת המטרה

רשות החדשנות מממשת את מטרותיה, באמצעות הצעת כמה וכמה כלי עזר ליזמים:

  • קבלת ובדיקת פניות – ראשית, הרשות מקבלת פניות מגורמים שונים ובודקת, האם הם מתאימים לסיוע שהיא מציעה. הפניות נבדקות באמצעות צוותים, שמבוססים על מערך הבודקים המקצועי שלה.
  • מענקים – סיוע כספי אשר מוצע כמענקים, מקל על יזמים לעשות את צעדיהם הראשונים ואף יותר מכך. אם וכאשר יוזמתם תגיע לשלב של מוצר מסחרי, הם יחזירו מתוך הרווחים, תמלוגים לרשות החדשנות.
  • חממות טכנולוגיות – היבט בסיסי נוסף של סיוע, הוא סיוע מקצועי במסגרת מה שמכונה חממות טכנולוגיות.
  • זירות – רשות החדשנות פועלת במסגרות מיוחדות, אשר היא מכנה "זירות". ישנה "זירת ההזנק", אשר תומכת ביוזמות טכנולוגיות בתחילת דרכן. ישנה לאחר מכן זירת חברות בצמיחה, אשר מסייעת להן בצעדים הבאים, כאשר הן בשלות יותר. זירות אחרות, מתמקדות בסיוע לגורמים ספציפיים. למשל זירת ייצור מתקדם אשר עוסקת בחדשנות בתעשייה היצרנית ופונה בעיקר לבעלי מפעלים. או זירה חברתית ציבורית, אשר מתמקדת ביוזמות חדשנות בסקטור הציבורי ובארגונים חברתיים. שיתופי פעולה שונים, מקדמות זירת התשתיות הטכנולוגיות (בין גורמי אקדמיה לבין גורמי תעשייה מקומית) וזירת המערך הבינלאומי (מול גורמים בחו"ל).

עוד נקודות מעניינות

לעתים, הרשות יוצאת ביוזמות מיוחדות, כגון הספר שהיא פרסמה "חדשנות ישראלית: מוצרים פורצי דרך אשר שינו את העולם". פודקאסטים הם פורמט צריכת מידע פופולארי מאוד כיום. הרשות גם מפעילה פודקאסט, בו מובאים דברים ממפגשים של בכירים מקומיים בחדשנות וכלכלה, עם מנהלים ברשות.

לסיכום

ההייטק הישראלי חב לא מעט לרשות החדשנות וללא ספק, לכל יזם כדאי להכיר גוף זה.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על כלכלה ועסקים!

על הרכבת קואליציה בישראל

נגישות